koffein info

Koffeininnehåll

Här ser du olika vanligt förekommande drycker och dess koffeinhalter. 

1 Kopp kaffe
ca 100 mg
Red Bull, 250 ml
80 mg
(1 Serving) Liftic "Flavored Caffeinated Powder"
150 mg
Coca-cola, 330 ml
32 mg
Nocco, 330 ml
180 mg

Koffeinets upptag & nedbrytning

Koffein tas upp snabbt och nästan helt fullständigt. Inom´45 minuter har 99 % av koffeinet absorberats i mag- och tarmkanalen.* 

Koffeinets halveringstid ligger på runt fyra timmar. Det betyder att när koffeinet nått maximala nivåer, tar det ungefär fyra timmar för dem att sjunka till hälften. Ytterligare fyra timmar senare har de sjunkit till hälften igen.*

Koffein i kroppen, ca 45 min efter intag av 100 mg
100 mg
Koffein i kroppen ca 4 timmar senare
50 mg
Koffein i kroppen ca 8 timmar senare
25 mg
Koffein i kroppen ca 12 timmar senare
12,5 mg

PRISJÄMFÖRELSE - ENERGIDRYCKER som innehåller 100-200 MG KOFFEIN

Vårt huvudfokus är kvalité, inte pris. Att smaken ska vara perfekt, att pulvret ska lösas upp perfekt och allt däremellan har varit självklarheter från start, men vi vill ändå också visa hur mycket pengar du kan spara som köper Liftics energidryck i pulverform istället för andra energidrycker!

Figuren här talar lite för sig självt, då vi jämfört 5 vanligt förekommande energidrycker som innehåller 100-200 mg koffein med 2 skopor (150 mg koffein) av Liftics ”Flavored Caffeinated Powder”.

Om en person som dricker 1 energidryck på 20 kr om dagen skulle byta ut denna mot Liftics produkt skulle personen spara cirka 500 kronor varje månad, alltså 6000 kronor om året!

Energidryck 1
25 kr
Energidryck 2
20 kr
Energidryck 3
17 kr
Energidryck 4
15 kr
Energidryck 5
10 kr
Flavored Caffeinated Powder
3,4 kr

studie - placebo vs koffein

Denna studien gjordes 2012 på 16 professionella rugby spelare. Atleterna placerade sig själva som ”sleep deprived” (6-) eller ”not sleep deprived” (8+) timmars sömn per natt. Man gav dessa atleter antingen en placebo eller 4 mg koffein/kg kroppsvikt. Atleterna skulle utöva så många reps per set som möjligt, och övningarna som utövades var bänkpress, knäböj och bent rows på 85% av deras max.

Resultatet visade att gruppen som fått i sig koffein och 8+ timmar sömn överlägset lyfte mest kilo och gjorde flest reps, därefter på i princip delad andra plats var gruppen som fått i sig koffein men endast sovit 6- timmar och gruppen som fått i sig placebo men sovit 8+ timmar. På en solklar sista plats hamnade gruppen som sovit 6- timmar och fått i sig placebo, och på grafen här syns skillnaden i totalt antal kilo lyft under alla övningar mellan gruppen som fått i sig koffein och sovit 8+ timmar och gruppen som sovit 6- timmar och fått i sig placebo. Se hela studien här*

Placebo, 6- timmars sömn
5631 KG
Koffein, 8+ timmars sömn
7881 KG

Problemet med kaffe & koffein dosering

Med kaffe som källa för att få i dig koffein inför träning kan du aldrig riktigt vara säker på hur mycket koffein du faktiskt får. Databaser som anger koffeinmängden i olika typer av mat och dryck, inklusive kaffe, har bara medelvärden. Det finns många faktorer, som typen av kaffeböna och rostningsproceduren som påverkar hur mycket koffein som i slutändan hamnar i just din kopp.

Även när du använder samma kaffeprodukt och samma tillagningsmetoder dag efter dag, kan du få olika mängder koffein som resultat. En studie med resultat från ett Starbucks kafé, visade att samma kaffe från samma källa innehöll koffeinmängder som varierade från 259 till 564 mg per portion från dag till dag.* (Se graf)

En genomsnittlig kopp kaffe ger dig omkring 100 mg koffein, men just den kopp du dricker innehåller förmodligen mer eller mindre än den mängden. Det här gör det svårt att uppskatta hur mycket koffein du faktiskt får. 

Eftersom du behöver en viss minsta mängd koffein för att få ett korrekt prestandaförbättrande svar kan en överskattning av koffeinmängden i en kopp kaffe innebära att effekten saknas. Å andra sidan kan en underskattning få dig att falla utöver din koffeintolerans, vilket kan leda till biverkningar som att känna sig skakig och illamående under träningen istället för fylld av energi.

Dag 1
564,4 mg
Dag 2
498,2 mg
Dag 3
259,2 mg
Dag 4
303,3 mg
Dag 5
299,5 mg
Dag 6
307,2 mg

dosering (för träning)

Hur mycket du bör få i dig är en av de viktigaste sakerna att tänka på när du tar koffein i samband med träning. Tar du för lite kanske du inte får några prestationshöjande effekter. Om du tar för mycket får du kanske bieffekter du inte alls vill ha så som illamående, kallsvettningar och skakningar.

Vi rekommenderar (tillsammans med studier) mellan 3-6 mg koffein per kilo kroppsvikt innan träning, men prova dig fram. Börja inte med mer än 3 mg koffein/kg kroppsvikt om du inte är van vid koffein sedan innan och vet dina gränser.

Låga doser av koffein på mindre än 3 mg per kilo kroppsvikt kan vara tillräckligt för att förbättra uthålligheten.* Senare års forskning har dock visat på en stor individuell variation i hur stor den faktiska responsen på ett koffeinintag blir. Som ett exempel förbättrade 2 och 3 mg koffein per kilo kroppsvikt innan ett träningspass prestationsförmågan hos tränade cyklister, medan 1 mg per kilo inte gjorde det.*

Styrketräning

När det gäller styrketräning, finns det bara ett fåtal studier som har undersökt och försökt fastställa en optimal dos koffein för maximal effekt.

Flera studier har undersökt effekten av 3 mg koffein per kilo kroppsvikt innan ett styrketräningspass på muskulär kraft, styrka och prestation hos tränade individer och alla dessa har funnit att denna mängd är tillräckligt för att förbättra muskulär prestationsförmåga.*1 *2 *3

Sammanfattning

Eftersom låga doser av koffein har få, om ens några bieffekter, kan det vara en god idé att börja med en sådan mängd, omkring 3 mg per kilo kroppsvikt före träning. Den dosen förbättrar prestationsförmågan hos de flesta, oavsett träningsform.

Med den utgångspunkten kan du sedan gradvis öka dosen till 6 mg per kilo kroppsvikt, vid behov. Det är möjligt att högre doser ger något större positiva effekter på prestationsförmågan i gymmet, men samtidigt ökar du då även risken för negativa bieffekter.

Säkerhet & bieffekter

Rekommenderade säkra övre gränser för koffeinintag varierar från land till land eller från område till område. Den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) anser till exempel att enstaka doser av koffein på upp till 200 mg eller 3 mg per kilo kroppsvikt är säkra.*

Dödliga doser är mycket höga & tros ligga på runt 150-200 mg per kg kroppsvikt, alltså ca 11 gram rent koffein för en person som väger 70 kg, vilket motsvarar cirka 100 koppar kaffe.

Mindre överdoser kan vara mycket obehagliga, men är vanligtvis inte farliga utan går över relativt snabbt. Efter intag av 600 mg koffein är det ganska vanligt med bieffekter som skakningar, nervositet, svettningar och illamående. Att använda koffein sent på dagen är också kopplat till sömnstörningar och svårigheter att somna.

Flavored caffeinated Powder

Vad roligt att du läst såhär långt! Vi avslutar denna sidan om koffein info med vår produkt, ”Flavored Caffeinated Powder”. Detta är energidryck med koffein, fast i pulverform. För 169 kronor får du 50 servings där varje serving ger 150 mg koffein. Pulvret blandas upp lätt med vatten och ger en mycket god smak av Mango Lemonade. Läs mer genom att klicka på ”köp nu” nedan, eller om du vill läsa ännu mer om koffein info eller har frågor om produkten, spana in sidan ”Vanliga frågor”!

Energidryck pulver